[109] Esmola l’eina reflexiva, docent!!!

jmab2015-2016Leave a Comment

Els habituals d’aquest blog sabeu que una de les meves dèries és la pràctica reflexiva com a eina de millora docent. Doncs bé, els darrers mesos estic revisant el meu “protocol reflexiu”, ja que puc extreure’n més de les anàlisis que escric després de cada classe.

Amb aquesta intenció, doncs, estic investigant la manera de millorar les passes que segueixo per realitzar la pràctica reflexiva a l’aula. Fins ara, faig el següent:

1) Valoració escrita de l’actuació a l’aula: a través d’una pauta (que podreu descarregar-vos aquí en català i en castellà), comento tot el relacionat amb l’execució de la classe, encerts i errors, propostes de cara a la següent sessió.

2) Revisió dels apunts abans de preparar la propera classe.

3) Planificació de la propera classe tenint en compte les conclusions extretes de la revisió anterior.

En aquest sentit, la pràctica reflexiva que porto a terme es marca l’objectiu d’investigar en el desenvolupament de la unitat didàctica portada a terme per saber els punts forts i febles de l’execució del projecte. I, en un àmbit més global, faig una indagació en el dia a dia a classe per conèixer el meu estil docent. Més enllà d’això, i com comentava, sé que puc establir nous criteris d’anàlisi que m’han de permetre aprofundir en el l’autoconeixement com a professor, però també en altres camps. Així, i com a millores del model d’aprenentatge reflexiu docent, haig de:

– Aprofundir més en les reflexions diàries i resolució de casos concrets.

– Concretar més els objectius de millora de la pràctica docent de cara al futur curs.

– Aprofundir en la reflexió de l’organització, la planificació i la programació abans i després d’un curs, mòdul o unitat didàctica.

– Definir línies d’actuació i de formació futures per tal de satisfer les necessitats docents sorgides de la reflexió.

– Revisar anualment l’estil docent en funció del que he analitzat durant el curs.

Amb aquestes idees, i durant aquest trimestre, començaré a confeccionar noves pautes de reflexió que, de manera gradual, aniré afegint al meu portafoli docent. És aquesta una tasca que compartiré amb tothom des d’aquest blog. Tot sigui per animar-vos a utilitzar la metodologia que ha de canviar l’educació: la pràctica reflexiva docent. I sereu benvinguts si voleu col·laborar-hi!!!

Així doncs, és hora d’esmolar l’eina reflexiva perquè amb ella podrem lluitar contra qualsevol atzucac que ens trobem a l’aula. Necessito polir la pràctica reflexiva per arribar a nous horitzons docents encara inexplorats. I en tinc moltes ganes. O sigui que… en garde!