[164] Un bon moment per a la divulgació de l’educació d’adults?

jmab2017-2018Leave a Comment

L’altre dia llegia una piulada a Twitter d’@acefir, l’associació catalana d’educació per a adults. Deia això:Primer de tot, agraeixo la menció. Però si ens fixem en l’afirmació, crec que pot resultar agosarada, possiblement passada d’optimisme. Però la comparteixo. Perquè el que entenc d’aquesta piulada són diverses qüestions que fixen la seva mirada en ressaltar que la producció escrita sobre educació d’adults ha crescut considerablement. És a dir, hi ha més persones que escriuen sobre educació d’adults. Ja per sí sol, això és notícia.

I volia escriure un petit post fent notar aquest fet: hi ha producció sobre educació d’adults. I molt bona! Una mostra d’això és el darrer número de la revista enTERA2.0, publicada per l’associació Espiral. Hi ha un molt bon recull d’articles, d’experiències i de recursos exposats per professionals que, en bona mesura, exemplifiquen l’efervescència que hi ha en l’àmbit de l’educació d’adults. Però això és, ara per ara, la punta de l’iceberg, ja que des de fa temps i a tot el territori espanyol es constata un augment de professors que volen compartir pensaments, projectes i reflexions amb tothom.

Però si voleu tenir una mirada més àmplia, podeu accedir a aquest directori de blogs de centres i de professors d’adults de tot Espanya. El vam fer amb la comunitat @fadultos i de ben segur que hi trobareu posts que despertaran el vostre interès. Estan separats per comunitats autònomes, a dins de les quals hi ha dues divisions més: blogs de centres i blogs de docents o associacions. Tots, és clar, vinculats a l’educació d’adults. Val la pena entrar i perdre-s’hi pels diversos enllaços per conèixer altres centres, altres realitats. I també podreu trobar veus de professors i mestres d’adults amb ganes de reflexionar sobre la seva tasca, explicar un projecte d’aula o reivindicar tota mena de millores que necessita l’educació d’adults.

Així doncs, hi ha divulgació de l’educació d’adults. I és un moment excel·lent per ensenyar-la. Hi ha grups i associacions (acefir, fadultos, l’equip EPA de l’ICE), espais de debat, projectes molt engrescadors (La Troca, Escola Vicent Ventura de València) i actes diversos (Edcamp Adults, jornades diverses a Barcelona, Saragossa, Madrid i València) que estan confluint i que evidencien les ganes de fer visible la feina que es fa als centres d’adults. Per tant, és un bon moment per nodrir aquesta força amb paraules, amb articles, amb posts. Ara només falta reivindicar més divulgació científica relacionada amb l’educació d’adults. Com a projecte, intentaré compilar els diversos treballs, articles científics, tesis doctorals que tinguin com a objecte d’estudi l’educació d’adults. Espero començar a fer-lo ben aviat. Però si en sabeu d’algun, els podeu fer arribar via link per començar a preparar aquest nou directori.

En conclusió, podem fer divulgació de l’educació d’adults. I ho podem fer perquè hi ha producció. Potser no tanta com voldríem a nivell científic, però sí a peu d’aula. Hi ha blogs i webs que són d’una validesa notable per als qui ens dediquem als adults. Ara, jo només demanaria tres coses:

1. Qui encara tingui el valor de mantenir un blog d’adults, que continuï. Les seves aportacions són tan valuoses com l’aire que respirem. No defalleixis!!!

2. Que les universitats, institucions i administracions apostin per investigacions relacionades amb l’educació d’adults. Anem escassos de divulgació científica i m’agradaria que hi haguessin més estudis, més articles o més tesis doctorals. En aquest sentit, espero poder contribuir d’alguna manera amb el doctorat. Però això ja és una altra història.

3. Per sobre de tot, compartiu coneixement. D’una manera o d’una altra, doneu a conèixer el que feu a l’aula, una opinió sobre l’estat de la qüestió de l’educació d’adults, un post sobre la festa de Nadal al vostre centre. Sigui el que sigui que feu, compartiu-lo. És moment de deixar de sentir-nos com el genet solitari i cavalcar junts per fer xarxa i difondre tot allò que som: un servei imprescindible per a la qualitat de vida de les persones.

PD: Aprofito l’avinentesa per fer una crida als centres d’adults, associacions, professors d’adults o d’ensenyaments postoblogatoris que tinguin un blog o web. Si voleu formar part d’aquest directori, feu-me arribar la vostra adreça i la hi afegiré encantat. Ah, feu córrer aquesta proposta!!! I si no en teniu blog, ja sabeu què heu de fer! ; )