[165] Nunca es tarde, la veu de l’educació d’adults

jmab2017-2018, GeneralLeave a Comment

Si ho recordeu, en el darrer post que vaig escriure parlava del bon moment que viu la difusió de l’educació d’adults. També comentava que, tot i ser minoritari, hi ha blogs dedicats a la formació d’adults, tant a nivell docent com de centre. Ara, el que és ja una rara avis és trobar un podcast sobre educació d’adults. Però n’hi ha.

Des del 2016 edito i presento Nunca es tarde, un podcast que va sorgir com a proposta de la comunidad de docentes de educación para personas adultas @fadultos. Estic molt content d’aquest projecte que ha començat fa poc la tercera temporada. L’experiència amb el podcast m’encanta perquè sóc un amant de la comunicació. Des de sempre la ràdio ha format part de la meva vida… i confesso que em va permetre formar una família -literalment parlant-, ja que va ser en una ràdio local on vaig conèixer la meva dona. Suposo que en altres circumstàncies m’hauria dedicat professionalment a la ràdio, i d’una manera o altra, amb la decisió de dedicar-me definitivament a l’ensenyament, he estat vinculat a la ràdio per treure’m el “mono” de fer ràdio. És per això que mantinc la col·laboració amb un programa musical i, a un nivell educatiu, amb Nunca es tarde.Amb el podcast tenia ganes de conversar amb professionals d’arreu de l’Estat, conèixer altres maneres d’entendre, de viure i de comprendre l’educació d’adults. I en el poc més de dos anys i mig en antena, hem parlat de la situació de l’educació d’adults a diferents comunitats autònomes, hem conegut experiències de centres i d’aula apassionants, projectes d’abast internacional, històries de vida dedicades a l’educació d’adults. L’objectiu, doncs, és fer difusió de tot allò que, des de la formació d’adults, aportem a l’educació; al mateix temps que es volen mostrar altres maneres de fer i d’entendre l’educació d’adults. Però, al mateix temps, també vol acostar-se a la resta del món educatiu que, en general, desconeix què es fa a l’educació d’adults.

És un projecte ara per ara únic en la seva espècie a Espanya. Perquè, com comentava, el contingut no només parla d’adults, sinó del seu encaix amb la resta de la comunitat educativa, els col·laboradors són persones amb un currículum que defensen l’aprenentatge al llarg de la vida. Tots ells posen veu a l’educació d’adults, i ja només per això recomano que (re)escolteu tots els capítols en qualsevol moment. Tant si treballeu en la formació d’adults com si no, Nunca es tarde és un #must perquè aporta llum a l’educació en general. I, com si es tractés d’un animal en perill d’extinció, l’hem de cuidar perquè la veu de l’educació d’adults no s’apagui.