[057] L’aprenentatge dels conflictes a l’aula

jmab2012-2013, GeneralLeave a Comment

Encara que no ho sembli, a l’aula fem front a situacions impròpies d’una escola d’adults. El motiu és, essencialment, per la constant d’aquests darrers anys, la qual és la matriculació a GES d’alumnes molt joves, d’entre 16 i 20 anys aproximadament.

Evidentment, no voldria generalitzar, però sovint aquest perfil d’alumne respon a casos d’un fracàs escolar que el seu centre no s’ha vist capaç de redreçar. I, de cop i volta, es troba a l’escola d’adults, perdut, confós i amb la mateixa actitud que quan va sortir de l’institut. És a dir, repeteix esquemes de comportament perquè entén que l’escola d’adults és una extensió de l’institut. I amb tot aquest còctel, els problemes estan més que servits.

No som la segona part de l’institut ni la solució màgica per als centres de secundària perquè els alumnes “rebotats” obtinguin el graduat. I perquè això s’entengui així, fem molta pedagogia entre aquests alumnes i, és clar, entre la resta de centres educatius. Però després de tants anys, encara hi ha conflictes que cal solucionar.

Enguany és un curs dels més durs, però no m’he arronsat i he procurat fer canvis en alguns aspectes de la gestió del conflicte a l’aula. Fins ara tenia la tendència a ser flexible, tolerant, negociador. En definitiva, tractava els alumnes com a persones adultes, ni més ni menys. Però per ser tractat com a adult, cal demostrar-ho i sovint alguns alumnes em donen arguments per pensar que encara són adolescents.

Ara, però, prenc una actitud diferent davant el conflicte, sóc més expeditiu i sé definir la línia de convivència amb el grup classe-docent. A més, i en un aspecte més personal, he après a ser mesurat en els meus raonaments, no fer judicis previs ni deixar-me portar per idees preestablertes.

Per a que tota aquesta millora personal hagi reeixit, ha estat d’una enorme ajuda i un gran suport l’aplicació i la publicació des de l’any passat de les Normes de Funcionament i Organització del centre. És un document imprescindible que sorgeix de les experiències viscudes els cursos anteriors i que tot just l’any passat el consell escolar va ratificar.

Per tant, amb aquest marc normatiu i aquesta nova actitud, crec fermament que he millorat en la gestió dels conflictes a l’aula. I com a centre, estic molt content per la resposta que ha donat l’equip directiu i el claustre de professors a determinats casos. Cal seguir en aquesta línia per tal de crear a l’escola el millor ambient d’aprenentatge possible. Això sí, per a tothom.