[076] – Mems per transmetre l’ortografia

jmab2014-2015, General3 Comments

Trobo inútil explicar l’ortografia a classe. No puc evitar confessar-ho, fins i tot als meus alumnes a l’aula. Per més voluntat que hi posi, l’accentuació continuarà donant maldecaps, confondran la b i la v; no sabran quan han de posar punt i coma o distingir la g de la j. Quin sentit té, doncs, fer ortografia amb l’objectiu de memoritzar, fer exercicis tancats i prou?

Sé per experiència que cal alguna cosa més que “matxacar” la normativa per millorar l’ortografia. Hi ha tècniques que són més eficients i que els alumnes poden posar a la pràctica de manera més natural, com ara la memòria fotogràfica, la relació de paraules semblants, les rimes, etc. I en tot aquest procés, la norma és, habitualment, l’últim recurs del qual en fan ús.

Per això, enguany, i dins del procés de #rEDUvolution que he engegat, m’he llançat a buscar altres maneres de fer ortografia més divertides i que connectin amb els alumnes. D’aquesta manera, i en un moment de lucidesa espontani, vaig unir l’ortografia amb la moda dels mems.

 

Segons l’article d’Aïda Rodríguez i Marina Sánchez a Vilaweb, un mem és qualsevol frase, imatge o vídeo que es passeja per la web de manera viral. Podríem dir que és un transmissor d’informació que arriba als internautes i, després, tenen l’oportunitat de reenviar-lo o bé transformar-lo per crear-ne un de nou. I llavors, sant tornem-hi cap a la xarxa! L’ús del mem per fer arribar bromes, acudits, etc. pot ser útil també per transmetre coneixements de manera creativa i divertida. I això és el que vaig fer.

És així com vaig proposar als alumnes del mòdul de Lengua castellana 3 que construíssim un recull d’ortografia castellana amb mems. Els vaig donar un resum de normativa ortogràfica i vam fer grups de 2 o 3 persones. Cadascun d’ells va fer-se càrrec d’un tema i, després, van posar-se mans a l’obra. Un cop acabats els mems, havien d’enganxar-los a les parets de l’aula.

Atès que l’ortografia és un tema extens, es poden dedicar diverses sessions a la creació de mems per tal d’obtenir el resum complet. De fet, aprofito l’avinentesa que aquest curs tinc dos grups de GES 2 i el realitzem conjuntament, fet que agilitza l’assoliment de la tasca.

A més, val a dir que fer mems és molt senzill. Hi ha pàgines com memegenerator.es o generarmemes.net que faciliten una feina que, inicialment, els alumnes no sabien com desenvolupar-la. Però després de veure un parell d’exemples i, sobretot, crear-ne el primer, els dubtes es van esvair de seguida. La implicació i l’interès van ser notables. Tant és així que alguns grups van fer mems molt creatius i van arribar a utilitzar fotografies pròpies. L’activitat va posar a prova la capacitat de sintetitzar la normativa amb imaginació, de manera que es pogués recordar tant o més que l’explicació d’un llibre de text.

Però compte! Els mems no són nomes eines memorístiques. Són la punta de l’iceberg d’un procés de comprensió més ampli. Són el punt de partida d’una sèrie d’activitats que volen prendre com a eix central la consulta del resum ortogràfic amb mems. I he començat, doncs, a revestir-ho amb activitats complementàries, com ara concursos per saber qui domina la b i la v, dictats creatius, i, com no, activitats tradicionals d’omplir buits. Això sí, aquestes darreres activitats són per fer a casa, de manera aleatòria i amb una data de lliurament raonable i consensuada.

Exemple de dictat creatiu amb forats.

No obstant, si bé estic satisfet de la resposta per part dels alumnes, queda molta feina per fer. Tot plegat va ser força improvisat i requereix d’un plantejament racional perquè doni els fruits que busco. Una bona manera de treure-li rendiment és contextualitzar les activitats amb les reflexions que puguin fer els alumnes al portafoli lingüístic.

Cal, doncs, continuar amb la investigació, l’experimentació a l’aula per copsar allò que funciona i allò que no per tal d’anar disenyant una idea que pot donar molt de joc, fins i tot en altres àmbits, com ara la llengua catalana, l’anglesa, les matemàtiques i també les socials. I si no, que li diguin a Ramón Paraíso, director del centre de persones adultes M. Dolors Paul, de Cunit. Va saber extreure les bondats d’aquesta idea i traslladar-les a l’àmbit de les ciències socials en el projecte “Y lo sabes”. Perquè la teoria amb mems entra millor! ; )

En definitiva, els mems esdevenen píndola de transmissió ortogràfica divertida, creativa i són eines transversals d’un objectiu encara més simple que el memorístic. En el futur haig de treballar perquè siguin la base per a una comprensió de la normativa. Crec que, combinant els mems amb altres activitats atractives (dictats “diferents”, exercicis amb gamificació inclosa, reflexions al portafoli lingüístic, etc.) i amb una adequada contextualització, permetran una connexió conscient entre la normativa amb estratègies d’aprenentatge pràctiques a la vida real. Només així l’explicació de l’ortografia guanya sentit a l’aula.